Visie Missie Passie


Visie

Niet alleen als therapeut en coach, maar zeker ook als mens wens ik bewust in mijn leven te staan en volledig verantwoordelijk te zijn voor mijn welzijn en handelen. Waarbij ik mijn natuurlijke levensstroom volg en ben wie ik ben. Met alles wat daar wel of niet bij hoort. Gewoon mezelf zijn dus!

Dit gun ik iedereen. Zijn wie je bent! Het is een groot goed waarbij, naar mijn mening in onze huidige maatschappij, de mogelijkheid hiervoor nogal eens naar de achtergrond wordt gedrukt. De mogelijkheid om werkelijk de ruimte te krijgen om te zijn wie je bent. Neem die ruimte, is mijn motto! Ben wie je bent! In contact met jezelf, en zeker ook in contact met je omgeving.

Mijn praktijkvoering is een voorbeeld van mijn visie hierin. Met plezier doe ik mijn werk. Heel bewust als onafhankelijke therapeut. Noem het alternatief of een buitenstaander van de reguliere geestelijke gezondheidszorg, ik voel me er vrij en gelukkig bij.


Missie

Het spreekt voor zich dat ik de wens heb om mensen te begeleiden en te coachen. Om zo een bijdrage te leveren aan hun persoonlijke ontwikkeling en ze te helpen met hun existentiële levensvragen. Maar voor mij is therapeut zijn meer dan dat. Zelf kwam ik in aanraking met gestalttherapie toen ik rond mijn dertigste geconfronteerd werd met aangrijpende veranderingen in mijn leven. Als cliënt heb ik destijds aan den lijve ondervonden hoe gestalttherapie een verandering in mijn welzijn en mijn bewustzijn teweeg bracht. Nog steeds put ik energie uit het inzicht wat ik destijds over mezelf kreeg. Ik begon me meer en meer te interesseren in het holistisch mensbeeld en het contact tussen mens en omgeving, waar de gestalttheorie zich onder ander op richt. Ik ontdekte dat ik niet alleen innerlijk gebruik maakte van gestaltinzichten, maar ook in mijn relaties, mijn dagelijkse bestaan en mijn werk. Ik ging meer en meer de gestalttheorie leven zou je kunnen zeggen. Toen ik vervolgens in mijn werk als leidinggevende zag hoe deze gestalttheorie ook toepasbaar was op contactprocessen op de werkvloer, besloot ik niet veel later een opleiding tot gestalttherapeut te gaan volgen.


Passie

Zoals gezegd ga ik uit van een holistisch mensbeeld en het contactproces tussen mens en omgeving. De mens als één geheel in contact met zijn omgeving. Het zijn niet alleen de grondgedachten van de gestalttheorie, maar ook van vele andere mensgerichte therapie- en filosofievormen. Vanuit die visie, welke inmiddels mijn passie is, begeleid ik mannen en vrouwen in mijn praktijk. Voor mijn praktijk maakte ik ooit een schilderij in de vorm van een levensgrote puzzel. Het werd later het beeldmerk van mijn (deze) website. Het staat symbool voor mijn existentiële zijn. Ik als een verzameling van delen. Elk met zijn eigen vorm en kleur. Stel je eens voor dat elk deel staat voor iets persoonlijks van je. Wat je afzonderlijk kunt beschouwen. Waar je aan kunt werken om het beter en zuiverder in je totale zijn te integreren. Waarbij uiteindelijk de puzzel als geheel meer is dan de som der delen. Je levenslust, je zielskracht,... Hoe zit het met jouw puzzel?


Ervaringen

Inmiddels heb ik een ruime ervaring met het therapeutisch begeleiden van mannen en vrouwen. Ik vind dat een uitdaging en het doet me nog steeds goed om samen met cliënten aan het werk te zijn. Ook al word ik nog altijd diep geraakt door sommige intense verhalen, gebeurtenissen of ervaringen die cliënten meemaken en met zich meedragen, en daardoor soms opzoek zijn naar die absolute kracht die een ieder van ons heeft. Ik weet van mijn innerlijke zielskracht. Ik weet inmiddels ook dat iedereen die heeft. Om door middel van therapie en coaching hiermee contact te maken en vervolgens deze kracht bij een cliënt opnieuw aan te boren, vind ik absoluut een geweldig proces. Tijdens mijn opleiding tot gestalttherapeut kwam ik de essentie van die innerlijke kracht vaak tegen. Het is de kracht van (over)leven. In een persoonlijk werk heb ik dat beeld symbolisch weergegeven met een stenen kern die van binnenuit een houten stam splijt. Bovenaan deze pagina zie je een foto van dat werk. Ik geloof daar nog steeds in. Ik put daar nog steeds energie uit.

In mijn praktijk komen mensen die op een of andere manier vastgelopen zijn in hun leven, hun werk, hun relatie of in zichzelf. Mensen die gelukkig en vrij willen zijn, maar geteisterd worden door psychische, emotionele of existentiële problemen. Je kunt deze problemen de baas worden en opnieuw bij je innerlijke kracht komen. Waardoor je jouw balans kunt herstellen en je weer zelfstandig verder kunt gaan en gelukkig en vrij in je leven kunt zijn. Zijn wie je bent! In je omgeving, in je werk, in je relatie en in jezelf. Ik help je er graag bij.


Achtergrond

Mijn achtergrond ligt in het bedrijfsleven met een ruime werkervaring als technisch ingenieur. Gaandeweg mijn loopbaan in o.a. bedrijfs- en facility management werd leiding en begeleiding geven een belangrijk aspect van mijn taken. Zo werd voor mij de relatie "mens en werk" belangrijk. Ik kreeg meer zicht op, en interesse in de ontwikkeling van "de mens" achter het werk. Vanuit die interesse en mijn eerder genoemde eigen cliëntervaring met gestalttherapie, volgde ik een zesjarige studie tot gestalttherapeut. Uiteindelijk begeleid ik in die hoedanigheid mensen sinds 2005.


Inspiratie

In mijn praktijk ga ik naast pure gestalttheorie ook uit van andere stromingen in de psychologie. Voor de gestalttheorie is uiteraard Fritz Perls de grondlegger en een inspiratiebron voor me. Maar ik vind ook inspiratie in het werk van Carl Jung over dromen, archetypen en het onbewuste. Ook het werk van Irvin Yalom die ervoor kiest om net als ik in een gelijke verhouding met zijn cliënt te staan inspireert me enorm. Ik combineer dan ook graag deze diverse zienswijzen en benaderingen in mijn werk. Waardoor ik je maatwerk kan leveren en je therapie, supervisie en coaching aanbied die bij je past.


Afbeelding van Fritz Perls

Fritz Perls

Afbeelding van Carl Jung

Carl Jung

Afbeelding van Irvin Yalom

Irvin Yalom


Home