Icoon met afbeelding van youtube-filmpje: I had a black dog.

“Ik had een zwarte hond,... hij heette Depressie.”

In een animatiefilmpje van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt op een heldere manier getoond hoe een depressie als allesoverheersend en leidend in je leven kan zijn.

Je kunt leren om je depressie onder controle te krijgen. Hoe je “baas” wordt over de “zwarte hond” die Depressie heet. De belangrijkste stap hierin is om bewust te worden dat jij niet je depressie bent. Het is slechts een onderdeel van je, of een bepaalde sombere periode in je leven. Veel mensen identificeren zich dusdanig met hun depressie dat ze zich andere gevoelens of een andere staat van zijn niet meer kunnen voorstellen. Terwijl ze zich wel realiseren dat ze niet depressief willen zijn, en zich ook kunnen herinneren dat ze het niet altijd waren. Ergens heeft de zwarte hond hun leven overgenomen.

Je kunt zelf veel doen om je depressie onder controle te krijgen. Denk hierbij aan al die “logische” dingen die je eigenlijk al wel weet zoals; gezond eten, voldoende bewegen, goede nachtrust, contact houden met vrienden en familie, over je depressie en sombere gevoelens praten, én vooral leuke dingen blijven doen. Daarnaast zou je ook professionele hulp in kunnen schakelen. Doorgaans bestrijd je een depressie namelijk niet alleen. Dit is misschien wel de belangrijkste “logische” stap in je proces om te leren de zwarte hond de baas te worden. Om hulp vragen! Kennelijk hebben hier veel mensen de grootste moeite mee. Toch hoop ik dat je na het lezen van deze post je daar misschien anders over denkt. Mocht je hulp nodig hebben om je depressieve gevoelens de baas te worden, neem dan contact met me op.

In mijn praktijk werk ik graag samen met je om meer grip te krijgen op je depressie. Zodat je er zelf de baas over wordt. Uiteraard vergt dat oefening en eigen inspanning, maar je hoeft het niet alleen te doen. Je bent van harte welkom!

Je kunt het filmpje bekijken via deze link. Of zoek op YouTube naar “Black dog named depression”.

Heb je behoefte om een afspraak te maken of wil je meer informatie? Bel of App me op 06-20907758 of



Home